Mielen taidot ja niiden kehittäminen on mielenkiintoinen ja monimuotoinen aihealue. Mitä mielen taidot oikein ovat? Mielen taidot ovat taitoja, jotka kytkeytyvät psyykkiseen hyvinvointiimme, itsetuntemukseen, tunteisiin, ajatteluun ja myös vuorovaikutukseen. Ne ovat taitoja, joita tarvitsemme joka päiväisessä elämässämme työssä, kotona, koulussa ja harrastusten parissa.

Mielen taitoja voi opetella ja opettaa myös muille läpi elämän. Jo se, että tietää tämän asian, lisää kykyä kehittää psyykkisiä taitoja. On mielenkiintoista, että kun tarkastelemme fyysistä kehitystä, se kääntyy laskuun tietyssä vaiheessa elämäämme. Keho alkaa hiljentyä, voimat vähentyä ja tahti hidastua. Psyykkinen kehitys jatkuu läpi elämän. Tämä on paitsi lohdullista, myös erittäin innostavaa.

Mielen taituruus ja psyykkinen vointimme heijastuvat läheisiimme. Lapsemme opettelevat kauttamme sitä, kuinka elämää eletään, miten vastoinkäymisistä selvitään, mitä tehdään kun ei huvita ja mitä on itseluottamus. Jos siis haluat vaikuttaa siihen, kuinka lapsesi kehittyy ja kasvaa ajattelemaan itsestään ja ympäröivästä maailmasta, aloita pysähtymällä sen äärelle, mitä sinä ajattelet ja heijastat ympärillesi. Emme voi vaikuttaa historiaamme ja koettuihin kokemuksiin mutta huomiseen voimme. Rohkaisen siis pysähtymään tänään vaikka hetkeksi ja pohtimaan:

 

  1. tunnistanko, miltä minusta tuntuu?
  2. osaanko antaa fiilikselleni nimen?
  3. pystynkö kertomaan läheiselleni omista ajatuksistani ja tunteistani?
  4. pystynkö hyväksymään sen, miltä minusta nyt tuntuu?

 

Jos vastasit “kyllä”, osaat opettaa taidot myös lapsellesi. Jos vastasit “”en”, osaat opetella. Aloita tekemällä toistoja, suhtautumalla opettelemisen matkaasi lempeäsi ja kannustavasti ja tee taas toistoja. Mieli oppii kuten lihas, toistojen kautta. Pian huomaat että ajattelusi vaikuttaa tunteisiisi, eikä toisinpäin. Tsemppiä matkaan!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *