Mistä kaikki alkoi?

Kaikki tarinat alkavat monen asian summana, niin myös INTO-valmennuksen. Olen saanut työskennellä yli 20 vuotta sosiaali- ja terveydenhuollon parissa yrittäjänä. Omistan kollegani kanssa kaksi lastenkotia, joissa työskentelen hoitotyön johtajana sekä psykoterapeuttina. Olen erikoistunut trauma- ja kiintymyskeskeisen työskentelyn toteuttamiseen, kehittämiseen ja kouluttamiseen ja olen edelleen vilpittömän kiinnostunut yksilöiden ja ryhmien hyvinvoinnin vahvistamisen menetelmistä sekä ennaltaehkäisevän työskentelyn kehittämisestä. Eräs urheiluun ja hyvinvointiin liittyvä ilmiö herätti mielenkiintoni toistuessaan vuosien saatossa, joka lopulta johti myös INTO-valmennuksen perustamiseen.

Olen kohdannut lastensuojelun arjessa nuoria, joiden haastava elämäntilanne ja hyvinvointi on kääntynyt nousuun mm. urheilun avulla. Toisaalta olen kohdannut myös ”hyvistä lähtökohdista” tulevia nuoria, joiden hyvinvointi on muuttunut haasteelliseksi nimenomaan urheilusta nousevien ilmiöiden seurauksena. Ristiriita on ollut vuosien saatossa hämmentävä ja samaan aikaan kiehtova. Mitkä asiat tukevat nuorta voimaan hyvin ja vahvistumaan urheilun parissa ja mitkä taas saavat aikaan sen, että nuoren hyvinvointi kääntyy laskuun? Ilmiö ei näyttänyt liittyvän juurikaan urheilulajiin vaan pikemminkin ymmärryksen ja tuen puutteeseen siitä, kuinka lapsen psyykkinen kehitys etenee yksilöllisesti eri kehitysvaiheissa.

Kartoitettuani asiaa tarkemmin huomasin, että lasten ja nuorten urheilutoimintaan suunnattua käytännönläheistä psyykkistä valmennusta eli mielentaitoihin kohdistuvaa tukea, ei ollut juurikaan tarjolla, vaikka sitä selkeästi kaivattiin. Lapsen ja nuoren hyvinvoinnin vahvistaminen alkaa lapsen ympärillä toimivien aikuisten kautta, mutta tämä näkökulma oli jäänyt hyödyntämättä. Mielentaitoja ja itsetuntoa kannattaa vahvistaa niissä olosuhteissa ja toimintapaikoissa, joissa lapset ja nuoret luontaisesti toimivat. Mikäli haluamme saada tuloksia, meidän ei kannata unohtaa merkittäviä ihmissuhteita lapsen ympärillä. Tämä on tiedetty pitkään terveydenhuollon sektorilla, mutta tiedon hyödyntäminen oli olematonta urheilusektorilla, jossa kohtaamme kuitenkin säännöllisesti valtavan määrän lapsia ja nuoria. Olisiko jotain, mitä voisin oman osaamiseni ja verkostoideni kautta tehdä vahvistaakseni urheilusektorin merkittävää roolia ja osaamista?

Avainasemassa vanhemmat ja valmentajat

Seuratoimijat, valmentajat, vanhemmat ja toimihenkilöt käyttävät viikoittain hurjan määrän aikaa mahdollistaakseen lasten urheiluharrastuksen. Löytyisikö keino siihen, kuinka myös heitä voisi tukea arvokkaassa työssään?

Aihe sai arjestani konkreettisesti enemmän tilaa vuonna 2018 kun paikallisen urheiluseuran junioripäällikkö ehdotti yhteistyötä psyykkisen valmennuksen tiimoilta. Lähdimme suunnittelemaan yhteistyötä ja pian huomasimme, että kentällä tarvitaan konkreettisia ja helposti lähestyttäviä menetelmiä ja neuvoja siitä, miten urheilevien lasten ja nuorten mielentaitoja ja itsetuntoa voitaisiin tukea arjessa läpi urheilijapolun.

Päätin täydentää ymmärrystäni olemassa olevien menetelmien käytöstä psyykkisen valmennuksen täydennyskoulutuksen kautta. Keskustelin alan asiantuntijoiden kanssa siitä, kuinka tärkeää olisi vahvistaa lasten ja nuorten mielentaitoja vanhempien ja valmentajien osaamista vahvistamalla ja kuinka mielestäni hedelmällisin keino tavoittaa riittävä määrä ihmisiä, olisi valtakunnallinen ammattilaisten psyykkisen hyvinvoinnin ja valmennuksen yhteistyöverkoston rakentaminen. Näistä ajatuksista ja kokemuksista rakentui INTO-valmennus eli urheilusektorin uudenlainen työskentelymalli urheilijapolun kaikkiin vaiheisiin ja käsitykseni mukaan myös Suomen ensimmäinen valtakunnallinen psyykkisen hyvinvoinnin ja valmennuksen edistämisen asiantuntijaverkosto.

Tulevaisuus

Vuonna 2021 käynnistyi INTO-valmennuksen neljäs toimintavuosi psyykkisen hyvinvoinnin ja valmennuksen asiantuntijapalveluiden kehittämisen merkeissä. Palvelun ja työskentelymenetelmien laatu sekä läpinäkyvä, laadukas ja mukautuva työskentelymalli ovat olleet työmme keskiössä toimintamme alusta lähtien. Uskomme vahvasti moniammatillisen tiimin voimaan sekä yhteisen osaamisen tuomaan tietotaitoon. Saan osaltani vaikuttaa urheilusektorin tulevaisuuteen myös SUPY:n (Suomen urheilupsykologien yhdistys) hallituksen jäsenenä, jota kautta pyrin vahvistamaan mm. tietoa lasten ja nuorten psyykkisen hyvinvoinnin ja valmennuksen hyödyistä ja menetelmistä valtakunnallisesti.

Tiimissämme työskentelee tällä hetkellä 14 INTO-valmentajaa Helsinki-Lappeenranta-Tampere-Jyväskylä sektorilla ja tuotamme palveluita läpi Suomen. Pyrimme tuomaan kentälle teorian ja käytännön välisen osaamisen rennolla ja helposti lähestyttävällä tavalla. Kaikilla INTO-valmentajilla on sosiaali- ja/tai terveysalan, opetus- tai liikunta-alan korkeakoulutason koulutus ja monipuolinen kokemus alansa tehtävistä. Haluamme vahvistaa ja kehittää kenttää nyt ja tulevaisuudessa. Ajattelemme, että meidän tehtävämme on osata – sinun oppia. Yhdessä haluamme onnistua!

Tulevaisuuden tavoitteemme on, että lasten ja nuorten mielentaitojen vahvistaminen eli psyykkinen valmennus on tulevaisuudessa luonnollinen osa junioriurheilua ja merkittävä osa urheilijana kehittymisen polkua!

Laura Andelin

CEO, Psykoterapeutti, psyykkinen valmentaja

INTO-valmennuksen perustaja

Haluatko kuulla lisää INTO- valmennuksesta tai keskustella aiheesta? Ota yhteyttä niin jatketaan!

laura.andelin@intovalmennus.fi

+35840 580 0080

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *